برخی از ویژگی های یاران و سربازان امام زمان عج
چگونه می توان جزو 313 یار خاص امام زمان شد ؟
ابتدا بايد بدانيم كه ياران اصلي آن حضرت از هر جهت توانايي لازم براي انجام انقلاب جهاني امام مهدي را دارا مي باشند و از سوي خداوند انتخاب شده و به طور ناگهاني براي ياري حضرت فرا خوانده مي شوند. بنابر روايات، ياران حضرت را سه گروه تشكيل ميدهند:
1. سيصد و سيزده نفر؛
2. ده هزار نفر؛
3. عموم شيعيان و مؤمنان هستند.
ياران خاص از مكانهاي مختلف هستند. در روايتي از وجود مقدس امام جواد(ع) نقل شده است: اجتماع ميكنند به سوي او اصحاباش به تعداد اهل بدر، سيصد و سيزده نفر از نقاط مختلف زمين.(كمال الدين، ج2، ب37، ح2). البته در برخي از روايات نام برخي افراد از بعضي شهرها ذكر شده است كه هم نام اين اشخاص مبهم است، مثلاً محمد از طالقان كه ميتواند نام عدهي زيادي باشد و هم نام شهرها فرق كرده و هم برخي از نامها مربوط به شهرهاي متعدد در كشورهاي گوناگون است. بعلاوه سند اين روايات، قابل اعتماد نيست، لذا نميتوان گفت، از كدام شهر، چه افرادي از گروه ياران هستند، ولي آن چه مسلم است، اين است كه ياران حضرت، از مناطق مختلفاند.
هنگامي كه بنيان گذار حكومت واحد جهاني، حضرت مهدي موعود(ع) بر اساس عدالت و آزادي واقعي مأمور به تشكيل حكومت ميشود تعداد 313 نفر از ياران خاص آن حضرت در اطراف شمع وجود مقدسش جمع ميشوند و آنها در واقع فرماندهان لشكري و كشوري دولت كريمه مهدي(ع) ميباشند. در روايات تركيب دولت امام مهدي(ع) از انسانهاي وارسته و متقي تشكيل مييابد كه نام برخي از آنها بدين گونه است:
هفت نفر از اصحاب كهف، يوشع وصي موسي(ع)، مؤمن آل فرعون، سلمان فارسي، مالك اشتر، ابودجانه انصاري و قبيله همدان. امام صادق(ع) ميفرمايد: هنگامي كه حضرت قائم آل محمد(ص) قيام كند هفده تن را از پشت كعبه زنده ميگرداند كه عبارتند از: پنج تن از قوم موسي(ع) كه به حق قضاوت كرده و با عدالت رفتار ميكنند، هفت تن از اصحاب كهف، يوشع وصي موسي، مؤمن آل فرعون، سلمان فارسي، ابودجانه انصاري و مالك اشتر(تفسير عياشي، ج2، ص32، اثبات الهداة، ج3، ص550).بنابر اين ياران حضرت هم از افرادي هستند كه در زمان ظهور زندهاند و هم از افرادي هستند كه قبل از ظهور از دنيا رفتهاند و هنگام ظهور دوباره زنده ميشوند.
ياران گروه اول 313 نفر هستند شايد بتوان گفت: اين كه تعداد ياران امام مهدي(ع) همچون ياران پيامبر اكرم(ص) در جنگ بدر 313 نفر است براي آن است كه ياد و خاطره جنگ زيباي بدر زنده شود. جنگي كه مسلمانان عده كمي بودند با تجهيزات نامناسب، و فقط تكيه بر خدا داشته و با ايمان وارد معركه جنگ شدند. هدف حفظ اسلام و دين بود. امدادهاي خاص و ويژه الهي نازل شد، چنانچه در ابتداي سوره انفال به آن اشاره شده است. جنگي كه همه گروههاي مسلمان آن زمان، در آن حضور داشتند. افراد سپاه از همه اقشار و سنين مختلف تشكيل شده بود و پيروزي قاطع مسلمانان در آن رقم خورد. بسياري از سران مشرك و كافر سپاه مكه كشته شدند، اين جنگ سرآغاز بسيار زيبايي براي شروع حركت اسلام بود كه سر انجام نيز به فتح منطقه عربستان تمام شد.
انقلابى بزرگ و جهانى، نيازمند رهبران و مديرانى لايق، كاركشته، وارسته و پرتوان است كه هم پيروزى اش تأمين گردد و هم اهداف و برنامه هاى فراگير آن تحقق يابد. بستر زمان و تاريخ، دروازه ورودى انسانها به دانشگاه مهدوى است؛ دانشگاهى كه در آن مليّت و قوميّت، مذهب، نژاد، مقطع زمانى و… مطرح نيست؛ بلكه فراملى، قومى، نژادى و انسانى است. براين اساس قيام مهدوى، به حدى گسترده و فراگير است كه در قلمرو آن، همه مليت ها و گروهها - از گذشته تا حال و آينده - حضور دارند و حتى ملائكه الهى نيز در آن به ايفاى نقش مىپردازند.
پس از آنجايى كه در ميان ياران حضرت، پيامبران و اولياى الهى (چون عيسى، يوشع، خضر، اصحاب كهف و…) و هم از اصحاب پيامبر اسلام و اميرمؤمنان«ع» (چون سلمان و مالك، ابوذر و…) حضور دارند، مى توان گفت آنان عصاره تاريخ خواهند بود. علاوه بر آن كه خود حضرت مهدى(عج) ادامه دهنده راه همه پيامبران و اوصيا و دارنده همه سنن و مواريث آنان است؛
البته در مجامع روايى بر 313 يار خاص آن حضرت تاكيدات ويژه اى شده و اوصاف و خصلت هايى براى آنان شمارش شده است كه نشان مى دهد واقعاً آنان انسانهاى برتر، شايسته و برگزيده هستند و توان انجام اين مأموريت بزرگ الهى را دارند.
به طور كلى علت میتوان رمز انتخاب شدن آنان را در داشتن اوصاف، و ويژگى هاى زير دانست :
*شناخت عميق نسبت به خدا؛ امام صادق«ع» مىفرمايد: «در قلوب آنان (ياران مهدى)، نسبت به ذات خدا شكى نيست» همان، ص 317..
و «آنان به وحدانيت خداوند آن چنان كه حق وحدانيت اوست، اعتقاد دارند» بشارة الاسلام، ص 220..
*معرفت امام زمان(عج)؛ امام سجاد«ع» مى فرمايد: «آنان كسانى اند كه به امامت مهدى(عج) اعتقاد دارند» كمال الدين، ح 1، باب 31، ح 2..
*اخلاص؛امام جواد«ع» فرمود: «هنگامى كه براى مهدى، 313 تن از اهل اخلاص جمع شد، خداوند امر او را ظاهر خواهد كرد» همان، ح2، ص 378-377..
*اطاعت و فرمانبرى؛ امام صادق«ع» مى فرمايد: «اطاعت آنان از امام، بيشتر از فرمانبرى كنيز در برابر مولايش است» بحارالانوار، ج 52، ص 308..
*استقامت؛ آن حضرت هم چنين فرمود: «… گويا قلبهاى آنان مانند تكه هاى آهن است… محكمتر از سنگ است» همان، ص 307، ح 82..
*جان نثارى؛ از امام صادق«ع» نقل شده است: «آنان پروانه وار شمع وجود امام را در ميان گرفته و او را با جانشان محافظت مى كنند (يحفون به)» همان، ص 308..
*برخوردارى از تأييدات الهى؛امام على«ع» فرمود: «… خداوند مردى (مهدى) را در آخرالزمان مى انگيزاند… او را به ملائكه اش تأييد كرده و انصارش را حفظ خواهد نمود» همان، ص 280،ح 6..
*شهادت طلبى؛ امام صادق«ع» فرمود: «ياران مهدى، آرزو مى كنند كه در راه خدا به شهادت برسند» همان، ص 307، ح 82..
*صبر و بردبارى؛امام على«ع» مى فرمايد: «ياران مهدى، گروهى اند كه به خاطر صبر و بردبارى در راه خدا، بر او منت نمى گذارند و از اين كه جان خويش را تقديم حضرت حق مى كنند، به خود نمى بالند و تكبر نمى كنند» يوم الخلاص، ص 224..
*شيران روز و زاهدان شب؛ امام صادق«ع» فرمود: «گويا من نظر مى كنم به قائم و اصحاب او در نجف و كوفه، سجده ها به پيشانى هاى آنها اثر گذاشته است؛ شيران در روز و راهبان در شب اند…» بحارالانوار، ج 52، ص 386..
*همدلى؛امام على«ع» فرمود: «ايشان يكدل و هماهنگ هستند» يوم الخلاص، ص 224..
*خواستار بركت؛ از امام صادق«ع» آمده است: «آنان بر فراز اسبهاى خود دست بر زين امام مى كشند و تبرك مى جويند» بحارالانوار، ج 52، ص 308..
*عبادت الهى؛ امام صادق«ع» فرمود: «در دل شب، از خشيت خداوند، ناله هايى دارند مانند ناله مادران پسر مرده» و «شبها را با عبادت به صبح مى رسانند و روزها را با روزه به پايان مى برند» يوم الخلاص، ص 224..
*شجاعت؛امام على«ع» مى فرمايد: «همه شيرانى اند كه از بيشه ها خارج شده اند و اگر اراده كنند كوهها را از جا بر مى كنند» همان.
*علم و بصيرت؛ امام على«ع» مى فرمايد: «پس گروهى در آن فتنه ها صيقل مى شوند، مانند صيقل دادن آهنگر، شمشير را. ديده هاى آنان به نور قرآن جلا داده و تفسير در گوشهايشان جا گرفته است. در شب جام حكمت را به آنها مى نوشانند، بعد از اين كه در بامداد هم نوشيده باشند» بحارالانوار، ج 52، ص 334، ح 64..
*حق ياورى؛ امام صادق«ع» مى فرمايد: «خداوند به وسيله آنها، امام حق را يارى مى كند» همان، ص 308..
*حكمت نورانى؛ از امام صادق«ع» نقل شده است: «گويى دلهاى آنان مشعل نورانى است (كان قلوبهم القناديل)» همان..
با توجه به اين روايات، روشن مى شود كه ياران حضرت مهدى(عج)، داراى چنان ويژگى ها و اوصاف برتر و كم نظيرى هستند كه به حق،در اين مقام و موقعيت قرار گرفت هاند و بدين جهت نقش مهمى در پيروزى آن قيام جهانى خواهند داشت.
???سربازي امام زمان(عج)???
البته راه براي ياري امام زمان براي همه باز است و در اين رابطه توجه به چند اصل لازم است از جمله اينكه سرباز و ياور حضرت علاوه بر ايمان قوي نسبت به خداوند و معارف دين، بايد داراي اعتقاد محكم به امام و اهداف او باشد و با همه آنها وجود باور كند.كسي كه بخواهد از ياران امام زمان(عج) باشد، بايد نسبت به وظايف شرعي اهتمام جدي داشته باشد. واجبات را انجام دهد به خصوص نماز را در اول وقت اقامه كند. محرمات را ترك كند، حدود ديني و حلال و حرامها را به صورت دقيق رعايت كند. همچنين كسي كه بخواهد در گروه ياران قرار گيرد، بايد با دعا و توسل از خداوند بخواهد كه در او قابليت سربازي امام زمان(عج) را با انجام وظايف ديني ايجاد كند. بايد بكوشد با خواندن دعاي عهد(كه بعد از دعاي ندبه در كتاب مفاتيح الجنان آمده) هر روز با امام، عهد و پيمان خود را تجديد كند.
* تخلّق به اخلاق نيكو؛ كسي كه ياوري امام را خواستار است، بايد صفات نيك را در خود زنده وصفات ناپسند را از خود دور كند. خوش اخلاق و خدمتگزار مردم باشد، طمع در دنيا نداشته باشد و دنبال جمع مال دنيوي نباشد. بكوشد اهل عبادت و زهد باشد. رضايت الهي را بخواهد و صبر در امور را پيشه كند
بنابراين، راه براي همه باز است تا جزء ياوران حضرت باشند. با به دست آوردن ويژگي هاي رفتاري ياران حضرت و سعي در به دست آوردن اخلاق اسلامي و تقواپيشگي در همه حال، و با دعا و تضرع به درگاه حضرت حق و خواستن از او، از جمله خواندن دعاي عهد در هر صبح -كه بر اساس فرموده امام صادق (ع) «خواننده دعاي عهد از جمله ياوران مهدي (عج) است و اگر بميرد خدا او را در روزگار ظهور بر مي گرداند.» - مي توان به اين مهم دست يافت.
نكته بسيار مهم اين كه ياري امام زمان (عج) تنها در زمان ظهور حضرت نخواهد بود، بلكه همين امروز و در دوره غيبت هم، راه ياري رساندن براي همه باز است؛ البته اين به تناسب موقعيت افراد فرق مي كند. براي مثال، يكي از راه هاي ياري امام زمان (عج) اين است كه سعي كنيم دوستان آن حضرت را زياد كنيم و اين هدف مقدس را از راه هاي گوناگون به انجام رسانيم؛ مثل اين كه ياد و نام امام زمان را در محيط و جمع فاميل و دوستان و همسايگان زنده نگه داريم و سعي كنيم دوستان و فاميل را از بدي ها دور نگه داريم؛ چون گناه و فساد آنها را از امام زمان (عج) و دوستي آن حضرت جدا مي كند پس بكوشيم با روي خوش، نصيحت، دلسوزي و عملكرد زيبا، در ساختن ديگران گام برداريم و از امر به معروف و نهي از منكر خسته و آزرده نشويم.
پس براي اينكه از ياران واقعي امام زمان باشيم بايد رفتارها و برخوردها وگفتارهاي خود را مهدوي كنيم ؛يعني ،زندگي مهدوي داشته باشيم .در اين راستا عمل به راهكارهاي زير توصيه مي شود:
1. سنخيت با امام
كساني كه مي خواهند از ياران واقعي امام زمان باشند ، وضعيت فكرى، روحى و عملى خود را به گونه اى سامان مى بخشند كه سنخيت كاملى با امام زمان(عج) داشته باشند. به طور كلى هر انسانى داراى سه مرتبه وجودى (افكار، صفات و اعمال) است و هيچ انسانى از اين قاعده مستثنا نيست. اگر كسى بخواهد به انسان ديگرى نزديك شود، چارهاى ندارد جز اينكه بكوشد نوع اعتقاد، باورها، صفات و رفتار خود را به ايشان نزديك سازد تا از اين طريق شيعه و پيرو واقعى او باشند.
امام باقر«ع» در تفسير آيه «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا»؛آل عمران (3)، آيه 200. فرمود: «اصبروا»، يعنى صبر كنيد بر اداى واجبات و «صابروا»، يعنى شكيبا باشيد بر اذيّت دشمنان و «رابطوا»، يعنى رابطه ناگسستنى با امام خود، مهدى منتظر(عج) داشته باشيد» منتخب الاثر، ص 515، ج 8 ؛ الغيبة النعمانى، ص 199 ؛ تفسير برهان، ج 1، ص 234..
2. پرهيزكارى و تزكيه نفس
يكى از وظايف و بايسته هاى مهم ياران امام زمان ، آراستن درون با فضايل انسانى و چنگ زدن به مكارم اخلاقى است ؛ يعنى، همان طور كه قرآن مى فرمايد: «اگر مى خواهيد محبوب خدا باشيد، تقوا پيشگى كنيد» ؛ اين قانون در مورد حضرت مهدى(عج) نيز هست ر.ك: كنزالحقايق، شيخ محمود شبسترى.
از امام صادق«ع» نقل شده است: «براى صاحب الامر، غيبتى طولانى است ؛ در اين دوران هر كس بايد تقوا پيشه سازد و به دين خود چنگ زند» الغيبة النعمانى، ص 250، باب 14، ح 5..
3. اظهار محبّت وولايت
يكى از اوصاف ياران خالص امام زمان(عج)، مهرورزى و محبّت سرشار به آن حضرت و تولاي اواست. پيامبر اكرم«ص» درباره لزوم دوستى حضرت مهدى(عج) مبفرمايد:«مَن اَحَبّ اَن يَلقى اللّه و قَد كَمل ايمانُهُ و حَسُنَ اِسلامُهُ فَليَتَوَلَّ الحُجّة صاحب الزمان المنتظر»؛ بحارالانوار، ج 36، ص 296، ح 125. ؛ «هر كس دوست دارد خدا را ملاقات كند ؛ در حالى كه ايمانش كامل و اسلامش نيكو باشد، پس بايد دوستدار حضرت حجّت، صاحب الزمان منتظر باشد».
خود امام مهدى(عج) نيز مردم را به كارهايى سفارش فرموده كه موجب ازدياد محبّت و مودّت مى شود: «هر يك از شما بايد به امورى بپردازد كه او را به محبّت ما نزديك كند و از كارهايى كه ناخوشايند ما است، دورى جويد ؛ زيرا ظهور ما به صورت ناگهانى فرا مى رسد» همان، ج 53، ص 176..
4. اظهار اشتياق و چشم به راه بودن
شور طلب و علاقه ديدار يار و اظهار شيدايى و اشتياق به محبوب، از ويژگى هاى بارز ياران امام زمان است ؛ چنان كه در دعاى ندبه آمده است: «ليتَ شِعرى اَينَ استَقرّت بِكَ النّوى بَل اَىُّ ارض تُقِلُّك اَو ثَرى ابرضوى ام غيرها ام ذى طوى…»؛ اقبال الاعمال، ص 298. ؛ «اى كاش مى دانستم در چه جايى منزل گرفته اى و چه سرزمين و مكان تو را در بر گرفته است! آيا در كوه رضوى هستى و يا در جاى ديگر و يا در ذى طوى هستى…».
امام على«ع» وقتى از امام مهدى(عج) و صفات آن حضرت مى گويد ؛ ناگاه از درون سينه آهى مى كشد و شوق ديدار آن بزرگوار را ابراز مى دارد.
5. شناخت و معرفت امام
يكى از وظايف ياران مصلح موعود ،شناخت راهبر وپيشواي خود و آشنايى و ارتباط هر چه بيشتر با آن حضرت است. شناخت امام«ع» به حدى ضرورت دارد كه در روايات معتبر شيعه و سنّى آمده است: «هر كس بميرد و امام زمانش را نشناسد، به مرگ جاهلى مرده است» كمال الدين، ج 1، ص 371 ؛ بحارالانوار، ج 51، ص 160 ؛ ينابيع المودّة، ج 2، ص 372.. اين معرفت هم شامل نام و نسب مى شود و هم شامل اوصاف و ويژگى ها و هم اهداف و برنامه ها مى باشد. به همين جهت در يكى از دعاهاى معتبر و معروف مى گوييم: «اللهم عرّفنى نفسَك فانّك ان لم تُعرّفنى نفسَّك لم اعرف نبيّك، اللّهم عرّفنى رسولَك فانّك ان لم تعرّفنى رسولك، لم اعرف حجّتك، اللّهم عرّفنى حجّتك فانّك اِن لم تُعرّفنى حُجّتك ضللتُ عن دينى»؛ كافى، ج 1، ص 337، ح 5 ؛ كمال الدين، ج 2، ص 512..
5. ارتباط وتجديد عهد با ولايت
حفظ و تقويت پيوند قلبى با امام عصر(عج) و تجديد دايمى عهد و پيمان با آن حضرت، يكى ديگر ازشرايط ياري امام در عصر غيبت است.
6.مبارزه و امر به معروف و نهى از منكر
ياوران حضرت مهدى(عج)، بايد همواره آماده پيوستن به قيام جهانى حضرت مهدى(عج) باشند و در عين حال ، خود عليه ظلم و ستم و فساد، مبارزه كنند.
رسول گرامى اسلام فرمود: «لا يزالونَ قومٌ من امّتى يُقاتلون على الحقّ ظاهرين الى يوم القيامة»؛ نهج الفصاحه، ج 2، ص 516 ؛ منتخب الاثر، ص 514. ؛ «همواره گروهى از امت من تا روز رستاخيز، پيروزمندانه در راه حق نبرد مى كنند».
در روايات به نمونه اى از منتظران و شيعيان واقعى امام«ع» در عصر غيبت اشاره شده كه عليه ظلمت و فساد قيام مى كنند و راه امامان خود را تداوم مى بخشند و جانشين ولى عصر(عج) در روى زمين هستند.
امام صادق«ع» مى فرمايد: «فيَجعَلُ اللّه قم و اهلَها قائمين مقام الحجّة»؛منتخب الاثر، ص 443. ؛ «خداى تبارك و تعالى، قم و اهل قم را قائم مقام حجّت قرار مى دهد» و نيز «قم به اين جهت قم ناميده شده كه اهل آن در محضر قائم آل محمّد(عج) گرد مى آيند و با او قيام مى كنند و از يارى او منحرف نمى شوند» همان، ص 485..
7. حق خواهى و حق مدارى
تاريخ، صحنه حضور و نزاع دو گروه حقّ و باطل و دو انديشه طغيانگرى و حقگرايى است ؛ راه حقّ و صلاح، راه پيامبران و صالحان و راه باطل و كفر، راه شياطين و سردمداران زر و زور و تزوير است. اين دو گروه و نبرد ميان آنها، هميشه در جامعه بوده و همه منتظران واقعى امام زمان(عج)، بايد پيرو و طرفدار حق و مخالف و دشمن باطل باشند. با ظهور حضرت مهدى(عج)، جهان شاهد مصاف نهايى حق و باطل و پيروزى و غلبه حق به رهبرى آن حضرت خواهد بود و منتظران ظهور نيز در هر حال بايد براى چنين مصافى آماده باشند و خود نيز بايد حق و حق خواهى را محور و مدار برنامه ها و فعاليتهايشان قرار دهند.
رسول خدا«ص» در اين زمينه مى فرمايد: «لا تَزالُ طائفة مِن اُمّتى على الحَقّ ظاهرين حتّى يأتى امرُ اللّه»؛ نهج الفصاحه، ج 2، ص 516 ؛ منتخب الاثر، ص 514 ؛ بحارالانوار، ج 51، ص 52. ؛ «گروهى از امت من همواره حق را آشكار مى كنند تا فرمان خدا (امر ظهور) فرا رسد».
حضرت على«ع» نيز مى فرمايد: «واللّه ما يكونُ ما تأملون حتّى يهلِك المبطلون و يضمحلّ الجاهلون و يأمن المتّقون…»؛ نهج البلاغه، ج 1، ص 198 ؛ الغيبة طوسى، ص 279. ؛ «به خدا سوگند! آنچه آرزو مى كنيد، تحقّق نمى يابد، مگر هنگامى كه باطل از بين رود و نادانها نابود شوند و پرهيزگاران، آرامش خود را باز يابند…».
8.كسب آمادگى براى ظهور
امام صادق«ع» نيز فرموده است: «هر يك از شما بايد براى خروج حضرت قائم (سلاحى) مهيّا كند - هر چند يك تير باشد - خداى تعالى هرگاه بداند كسى چنين نيتى دارد، اميد آن است كه عمرش را طولانى كند تا آن حضرت را درك كند (و از ياران و همراهانش قرار گيرد الغيبة النعمانى، ص 321، ح 10)»
پس براى ظهور حضرت مهدى(عج) و يارى آن حضرت، بايد در هر لحظه اى آماده بود و خود را مهيّا نگه داشت و اين شامل آمادگى نظامى، جسمانى و… مى شود ؛ اما مهمتر از همه آمادگى فكرى، علمى و سياسى در عصر غيبت است.
براي مطالعه بيشتر ر.ك:مهدويت (پيش از ظهور )،رحيم كارگر ،نشر معارف
http://mahdaviat.porsemani.ir/content